Povolební nepokoje v Mongolsku si vyžádaly první oběti

Ulánbátar - Násilné nepokoje, které v mongolském Ulánbátaru vypukly po sporných nedělních volbách, si podle tamních úřadů vyžádaly 5 mrtvých a přes 300 zraněných. Opozice včera protestovala proti vyhlášení předběžných výsledků hlasování. Policie zatkla stovky lidí. Mezinárodní pozorovatelé ale označili hlasování za demokratické a spravedlivé.

Mezi zraněnými je údajně i jeden cizinec, jedná se o Japonce. Už 700 lidí bylo kvůli demonstracím zatčeno.

Centrálu mongolské Lidové revoluční strany v Ulánbátaru vzalo v úterý několik stovek opozičních demonstrantů útokem. Chabá policejní přítomnost na rozvášněné stoupence nestačila. O chvíli později už sídlo vládních postkomunistů hořelo.

Dav nespokojenců mezitím vzrostl na několik tisíc. Policii trvalo hodiny, než s pomocí slzného plynu a gumových projektilů dostala město pod svou kontrolu. Prezident vyhlásil v zemi výjimečný stav.

Předběžné výsledky nedělních voleb předpověděly vládním postkomunistům zisk nejméně 45 křesel v 76členném parlamentu. Mezinárodní pozorovatelé hlasování označili za svobodné a spravedlivé. Oficiální volební výsledky budou možná známy dnes, ale podle zákona má volební komise na jejich vyhlášení čas až do 10. července.