Izraelci po dni klidu opět otvírají hranice s Gazou

Jeruzalém - Izrael znovu otevřel několik přechodů s pásmem Gazy. Palestinci očekávají, že vůbec poprvé za poslední rok budou moci na území ovládané radikálním Hamásem proudit dodávky cementu. Mělo by pokračovat i zásobování pohonnými hmotami a dalším zbožím. Izrael uzavřel hranice s Gazou po pondělním raketovém útoku. Po včerejším klidu zbraní Izrael v rámci dohody o příměří blokádu zmírňuje.

Do Gazy dorazí dodávky cementu vůbec poprvé za poslední rok. Přes hranice budou proudit i pohonné hmoty. Znovu se totiž otevřou přechody v Karni a Sufě a Nahalu.

Izrael poté, co pře rokem Palestinci ovládli pásmo Gazy, uvalil na toto území před rokem blokádu. K Palestincům tak nemohly proudit dodávky potravin ani pohonných hmot, uzavřeny byly všechny hraniční přechody. Po uzavření smíru ale Izrael svolil, že už Gazu blokovat nebude.

Obě strany ale od té doby mírovou dohodu porušily, blokáda proto i nadále trvala. Včera ale v oblasti vládl klid zbraní, proto chtějí Izraelci znovu otevřít hranice s pásmem Gazy. Do oblasti tam míří pět kamionů s cementem a další potravinovou pomocí.