Polští poslanci vzkazují Kaczyńskému: Podepiš!

Varšava - Polští poslanci z vládní liberální koalice bleskurychle zareagovali na úterní prohlášení svého prezidenta, že nepodepíše Lisabonskou smlouvu. Lech Kaczyński totiž prohlásil, že po neúspěšném irském referendu je reformní smlouva EU bezpředmětná. Poslanci vládní koalice proto připravili usnesení, v němž hlavu státu vyzývají k podpisu dokumentu.

Polští komentátoři soudí, že prezident Lech Kaczyński svým prohlášením otřásl Evropskou unií a naštval francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, jehož země předsedá Radě EU.

Vláda i opoziční postkomunistická levice se obávají, že se zhorší polsko-francouzské vztahy a Polsko se může stát brzdou Evropské unie nebo se dostane na její okraj.

Obě komory polského parlamentu smlouvu, která měla po rozšíření unie reformovat její instituce a pravidla rozhodování, schválily na počátku dubna. K dokončení ratifikace tedy zbývá jen podpis prezidenta. Ten už předem avizoval, že má k dokumentu výhrady, a s podpisem váhal.

Poslanci přitom stejně jako evropští politici připomínají, že Lech Kaczyński je jedním z „otců“ nové unijní smlouvy. Prezident a jeho bratr Jaroslaw, šéf největší opoziční strany Právo a spravedlnost, označovali podobu nové smlouvy EU za velký úspěch pro Polsko do doby, než loni v říjnu jejich strana prohrála v parlamentních volbách.

Proces ratifikace se kromě Polska zastavil také v České republice a v Německu. V obou zemích smlouvu posuzuje ústavní soud. Lisabonskou smlouvu zatím schválilo 19 zemí. Ratifikovat ji musí všech 27 zemí unie, jinak nevstoupí v platnost.

Vydáno pod