Tesco bojkotuje produkty ze Zimbabwe

Londýn - Tesco bude bojkotovat zboží ze Zimbabwe. Ročně tam přitom nakoupí zboží za 2 miliony liber. Bojkot souvisí s politickou situací v zemi. Tesco chce také zajistit, aby zimbabwští farmáři, kteří jsou na prodeji svých produktů mnohdy existenčně závislí, o své peníze nepřišli.

Zimbabwe se pod vládou diktátora Roberta Mugabeho stalo z exportéra zemědělských produktů jejich dovozcem, proto každý výpadek ve vývozu negativně ovlivní už tak špatnou ekonomickou bilanci země, která trpí hyperinflací ve výši několika desítek tisíc procent.

Zatímco pro Zimbabwe jde o značnou sumu, pro Tesco těch necelých 30 milionů korun odpovídá dvěma tisícinám tržeb. Někteří pozorovatelé proto tento bojkot ze strany Tesla označují za relativně levné PR.

Tesco ke kroku přistoupilo po posledních událostech v Zimbabwe, kde se násilím drží u moci diktátor Robert Mugabe. Zvítězil v druhém kole prezidentských voleb, kde byl jediný kandidát. Opoziční předák Morgan Tsvangirai předtím kvůli eskalujícímu se násilí z voleb odstoupil.

Morgan Tsvangirai:

" Pokud má být iniciován dialog, musí vládní ZANU-PF zastavit své násilnosti a perzekuce proti opoziční MDC."

Ten odmítl s autoritářským prezidentem Robertem Mugabem jednat o vládě národní jednoty, dokud neskončí pronásledování příznivců opozice. K vytvoření koaliční vlády Mugabeho a Tsvangiraie vyzvala v úterý rezoluce summitu Africké unie. Jako výchozí podmínku rozhovorů s Mugabem si Tsvangirai klade uznání výsledků prvního kola prezidentských voleb z konce března, v nichž zvítězil. Volební komise mu však po dlouhých průtazích nepřiřkla potřebnou nadpoloviční většinu, a tak si prezident vymohl druhé kolo.

Dalším Tsvangiraiovým požadavkem je, aby k jihoafrickému prezidentovi Thabovi Mbekimu, který působí jako prostředník při řešení zimbabwské krize, byl jmenován další vyjednávač. Kritici Mbekimu mají za zlé, že nezaujímá vůči zimbabwskému vedení dostatečně rozhodné pozice. Mbeki dnes prohlásil, že nikdo zvenčí nemá právo Zimbabwe vnucovat řešení.