Kolumbijská armáda lstí osvobodila Ingrid Betancourtovou

Bogotá - Někdejší kandidátka na kolumbijskou prezidentku Ingrid Betancourtová je po šestiletém zajetí v rukou levicových kolumbijských povstalců volná. Komando armády spolu s ní osvobodilo i další tři americké a 11 kolumbijských rukojmích. Při operaci v džungli nebyl nikdo zraněn. Kolumbijský prezident marxistické rebely vyzval, aby propustili i zbývající zajatce.

Celkem 15 rukojmích, mezi nimiž byla Betancourtová, tři Američané a 11 Kolumbijců, osvobodila kolumbijská armáda. Tři američtí rukojmí, Thomas Howes, Marc Gonsalves a Keith Stansel, všichni zaměstnanci amerického ministerstva obrany, byli uneseni v únoru 2003, když jejich letadlo ztroskotalo při protidrogové misi. Betancourtovou povstalci drželi od roku 2002.

Betacourtová se po dlouhých letech setkala s rodinou, neubránila se slzám

Svět označil osvobození za obrovský úspěch pro kolumbijskou armádu. Ale hlavně je to štěstí pro samotnou Ingrid Betancourtovou a všech 14 dalších rukojmích. Politička se po příletu armádním speciálem na letiště v Bogotě neubránila slzám, po víc než 6 letech v džungli mohla obejmout svou matku a manžela.

„Ve čtyři hodiny ráno jsem se modlila a vložila svůj osud do rukou Božích. Doufali jsme, že se snad jeden z nás dostane s pomocí mezinárodní komise na svobodu,“ popisovala Betancourtová chvíle před osvobozením.

Vojáci v převleku přelstili rebely

Několikaleté vyjednávání s rebely ani mezinárodní tlak nepomohly. Kolumbijská armáda proto přistoupila k riskantní akci. „Při záchranné operaci jsme se dokázali infiltrovat do tábora FARC. Dokázali jsme rukojmí rozdělené do tří skupin shromáždit na jednom místě a zařídili jsme jejich přesun na jih země,“ popsal akci Juan Manuel Santos, kolumbijský ministr obrany. Armáda tak přelstila samotné povstalce a akci provedla rychle a bez zbytečného prolévání krve.

Protože se dokázali vojáci inflitrovat mezi povstalce, nikdo z rebelů a dokonce ani samotní zajatci netušili, že mezi sebou mají členy kolumbijské armády. Vojáci pak snadno provedli fingovaný převoz 15 rukojmích. Když zajatci nastupovali do vrtulníku, byli samotní velmi překvapení, že je vojáci, které považovali za povstalce, rozvazují.

Uribe: Kolumbijští vojáci jsou hrdinové

„Kolumbijští vojáci a policisté se zapsali do historie jako skuteční hrdinové. Vepsali tam jméno Kolumbie zlatými písmeny. Gratuluji vám, naplnili jste nás hrdostí,“ prohlásil kolumbijský prezident Álvaro Uribe. Ten pak vyzval povstalce, aby propustili zbývajících 40 zajatců.

Celý svět sledoval osud zajaté Betancourtové, gratulace k jejímu osvobození rukojmích proto přišly z mnoha zemí světa. Americký prezident George Bush „gratuloval Uribemu k úspěšnému zásahu a řekl mu, že je silným lídrem,“ uvedl mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová byla úspěšnou akcí nadšena. Vatikán mluvil o „dobré zprávě“ a vyzval k ukončení násilí. Evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová vyjádřila „hluboké ulehčení a velkou radost“ a vyzvala k osvobození zbývajících rukojmích.