Medveděv chce v Rusku prosazovat silný režim

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil při rozhovoru s médii před summitem G8, který se bude konat příští týden v Japonsku, že Rusko potřebuje silný prezidentský systém. Parlamentní demokracie by prý totiž podle něho přinesla zemi konec. Zdůraznil však, že jeho prezidentství bude klást důraz na jiné tóny, než měl jeho předchůdce Vladimir Putin.

„Přes všechen respekt, který chovám vůči parlamentní demokracii, jsem přesvědčen, že takový systém v Rusku by znamenal smrt Ruska jako země,“ řekl Medveděv podle textu zveřejněného na internetových stránkách Kremlu. „Rusko musí zůstat prezidentskou republikou ještě desítky, možná stovky let, pokud se nechce rozpadnout,“ dodal.

Podle prezidenta naproti tomu Rusko potřebuje pluralitní systém politických stran, jejich činnost ale musí probíhat v rámci zákona. „Abychom dosáhli konkurenceschopnosti naší země ve světovém měřítku, musíme mít politickou konkurenci i doma,“ řekl. „Musí to však být racionální. Musí to být konkurence na základě zákona,“ dodal.

Směry rozvoje Ruska se oproti předchozí vládě nemění. „Chceme vybudovat rozvinutou zemi s dobrou, pevnou ekonomikou,“ řekl. „Pokud jde však o nuance, důrazy, tak ty se určitě změní ve vnitřní i zahraniční politice,“ zdůraznil Medveděv.