Indický soud stávkuje, čeští vědci stále čekají ve vězení

Dillí - Oba čeští vědci, kteří byli 22. června zatčeni za nepovolený sběr larev hmyzu v indickém národním parku, zůstávají stále ve vězení v Darjeelingu. Hrozí jim až sedmileté vězení. České velvyslanectví v Indii se snaží dosáhnout propuštění na kauci. Nicméně do konce týdne se případ určitě neuzavře, neboť místní soud v Darjeelingu stávkuje.

„Problém spočívá v tom, že místní soud je ve stávce. My doufáme, že stávka během tohoto týdne skončí a soud zasedne příští týden. A poté pomocí důkazů, které máme, bychom rádi dosáhli toho, aby je oba propustili na kauci. Pokud soud nezasedne a stávka bude pokračovat, pokusíme se případ přesunout jinam,“ komentoval současný vývoj český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček s tím, že v takovém případě se řízení určitě protáhne.

Podle Kmoníčka se v tomto případě nejednalo o kriminální čin, neboť pokud by k téže činnosti měli čeští občané potřebná povolení a předem by o jejich záměrech věděla indická akademie věd, bylo by vše v pořádku. „Budeme muset dokázat, že se nejednalo o komerční sběr brouků, což bude poměrně lehko dokazatelné, neboť jeden z obviněných je významný člen entomologické společnosti a je znám řadou vědeckých publikací o larvách brouků tesaříkovitých,“ dodal Kmoníček.

Vězení v Darjeelingu patří mezi menší indické káznice. Na rozdíl od podobného zařízení v Dillí, kde je vězněno až 20 tisíc vězňů, je zde umístěno jen 80 lidí. Obvinění Češi sdílí celu spolu s dalšími 27 lidmi.

Velvyslanec je v této věci optimistou. V Indii je ve vězeních řada českých občanů, z nichž někteří jsou i dealeři drog. Tady se podle něj v zásadě jedná pouze o technicko-byrokratický přestupek dvou vědců, kteří neměli potřebná povolení.

Čeští občané se v minulosti několikrát podíleli na nepovoleném vývozu chráněných živočišných nebo rostlinných druhů. V roce 2004 například novozélandský soud potrestal pokutou tehdejšího děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí Jindřicha Šmitáka. Oba se podle soudu pokoušeli pašovat ze země vzácné rostliny.

Vydáno pod