Fico slaví dva roky v křesle slovenského premiéra

Bratislava - Robert Fico slaví dva roky v pozici slovenského premiéra. Jeho strana SMER společně se Slovenskou národní stranou (SNS) a HZDS Vladimíra Mečiara už dva roky ovládá slovenskou politickou scénu. Koaliční partneři Ficovi nejednou přidělali vrásky, přesto může premiér slavit.

Když usedal na premiérské křeslo, postrádal podporu novinářů i zahraničních politiků. „Zahraničním partnerům vadilo, že šel do koalice s kontroverzními HZDS a SNS,“ vysvětluje politolog Petr Just. SNS je západními médii označována za nacionalistickou, rasistickou a xenofóbní. Kritika na Ficovu hlavu padala hlavně ze Strany evropských socialistů, které je SMER členem.

Dnes je paradoxně jedním z největších Ficových úspěchů fakt, že odebral velké procento voličů právě Mečiarově HZDS. Průzkumy veřejného mínění navíc Ficovi přejí. Je nejpopulárnějším politikem na Slovensku, jeho strana Směr má podporu 40 procent voličů.

Díky pohodlné většině v parlamentu prosazuje Ficova vláda zákony podle svého gusta - pojišťovnám zakázala zisky, dálnice se mohou stavět na soukromích pozemcích, zdražením chce trestat tříletým vězením, ceny plynu a elektřiny regulovat. „Vláda se pohybuje směrem k vyšším státním regulacím a vyšší kontrole soukromého sektoru. Z dlouhodobého hlediska to bude mít negativní vliv na ekonomiku,“ odhaduje analytik Juraj Karpiš.

Podle vlády je ale dnešní Slovensko úspěšnou zemí se solidním hospodářským růstem a za patnáct let naplnilo veškerá očekávání, která byla s jeho vznikem spojována. Kabinet proto Slovákům slibuje, že úspěch země musí pocítit na vlastní kůži díky zvyšující se životní úrovni.