EU dnes začne s Ruskem vyjednávat o strategickém partnerství

Brusel - Evropská unie a Rusko začnou dnes jednat o takzvaném strategickém partnerství, které v podstatě vymezuje pravidla "hry" mezi oběma mocnostmi. Nová dohoda, jejíž dosažení však podle pozorovatelů může trvat léta, má nahradit dohodu, která vypršela v loňském roce a vznikla v roce 1997. Od té doby se ale zcela změnila geopolitická situace.

Pozorovatelé označují počátek jednání za oťukávání, vymezování a upevňování vzájemných pozic. Jednat se bude především o ruském plynu, na kterém je Evropa závislá.

Každá ze stran má ohledně energetiky hned několik požadavků, dva jsou však zcela zásadní pro vývoj jednání. Evropská unie bude usilovat o to, aby Rusové vpustily evropské firmy na svůj energetický trh, který ovládají převážně ruské společnosti.

Požadavek Ruska bude obdobný. Moskva bude své evropské partnery přesvědčovat, aby nebránili vstupu ruských společností na trh s energiemi. Takové snahy se přitom skutečně objevují.

Gazprom klauzule 

Návrh na liberalizaci energetického trhu v EU obsahuje takzvanou Gazprom klauzuli, která má ruskému energetickému gigantu zkomplikovat vstup na unijní trh. Pokud Gazprom, nebo jiná společnost ze zemí mimo Evropskou unii, bude chtít koupit například přepravní soustavu plynu v některém z členských států, bude muset splnit celou řadu podmínek. Mimo jiné bude muset přistoupit na složitá a mnohdy velmi tvrdá pravidla EU.

Členské státy EU na „Gazprom klauzuli“ trvají především proto, že mají obavy, aby ruská společnost svými případnými akvizicemi na starém kontinentu ještě nezvýšila závislost Evropy na dodávkách ruského plynu, s nimiž nemá unie jen pozitivní zkušenosti. Zřejmě nejznámější je případ z roku 2006, kdy Gazprom odstřihl od plynu Ukrajinu a s tím také část Evropy.

Jednat se bude i o lidských právech v Rusku 

Evropská unie často hovoří i o problematice lidských práv v Rusku. Podle posledního summitu EU-Rusko, který se uskutečnil minulý týden v sibiřském Chanty-Mansijsku, se však zdá, že dohoda by v této oblasti nemusela být nedosažitelná.

Kdy jednání o strategickém partnerství skončí, zatím nelze předvídat. Rusové hovoří o horizontu jednoho roku, Evropská unie je ovšem o něco pesimističtější a odhaduje, že jednání potrvají celkem dva roky. Experti ovšem varují, že debaty se mohou vléct léta.

Vydáno pod