Francie postaví druhou „nejbezpečnější“ jadernou elektrárnu

Paříž - Francie vybuduje už druhou jadernou elektrárnu vybavenou evropským tlakovodním reaktorem EPR. Ten je považován za nejefektivnější a nejbezpečnější zařízení svého druhu. Ve Francii tak vznikne 60. jaderný reaktor. Energie z jádra se v zemi galského kohouta podílí na celkové produkci elektřiny asi 80 procenty. V České republice vyrobí Dukovany a Temelín asi 40 procent.

Plán oznámil prezident Nicolas Sarkozy, který uvedl, že díky nové elektrárně se sníží emise oxidu uhličitého, které podle vědců přispívají k oteplování planety. Zatím není jasné, kde bude nový reaktor stát, ani kdy se začne stavět.

„Lidé musí vědět, že každý EPR, který nahradí elektrárnu na plyn, znamená úsporu dvou miliard krychlových metrů zemního plynu ročně. Každá EPR, která nahradí uhelnou elektrárnu, omezí emise CO2 o 11 milionů tun,“ prohlásil Sarkozy.

Nicolas Sarkozy:

„My Francouzi se můžeme stát čistými vývozci elektřiny i přesto, že nemáme ropu ani plyn.“

 Francie nyní buduje svůj první reaktor EPR o kapacitě 1650 megawattů ve Flamanville na severu země. Stát má 3,6 miliardy eur, což je 86 miliard korun. S dodávkami proudu se počítá od roku 2012. Elektrárna s pokročilým reaktorem EPR se nyní staví také ve Finsku. Výstavbu nové generace jaderných elektráren plánuje například Británie.

Dosavadní elektrárenský monopol ve Francii, elektrárenská společnost EDF uvedla, že je připravena se na výstavbě druhého reaktoru EPR účastnit. Má ale neočekávaného konkurenta: společnost GDF Suez, která se hodlá rovněž ucházet o účast na projektu. Suez provozuje jaderné elektrárny v Belgii prostřednictvím své dceřiné firmy Electrabel.