Zambijský prezident žije. Navzdory zprávám, že zemřel.

Johannesburg/Lusaka - Zambijský prezident Levy Mwanawasa žije, navzdory prohlášení jihoafrického prezidenta, který oznámil jeho smrt. Ministerstvo zahraničí Jihoafrické republiky to později odvolalo. Zprávy o úmrtí prezidenta už po poledni popřel zambijský viceprezident Rupiah Banda, jenže žádné další zdroje tyto informace nepotvrdily.

Zmatek byl vyvolán poté, co byl Mwanawasa hospitalizován v pařížské nemocnici s následky mrtvice. Ministerstvo zahraničí JAR dnes vydalo prohlášení, že došlo k nedorozumění. Zvěsti o úmrtí zambijského prezidenta podle něj „nejsou pravdivé“. Úřad také popřál Mwanawasovi brzké uzdravení.

Jihoafrický prezident Mbeki předtím požádal na slavnostním shromáždění k poctění obětí nedávných xenofobních násilností v JAR o minutu ticha za Mwanawasu.

Zambijského prezidenta postihly potíže s vysokým krevním tlakem v neděli v egyptském Šarm-aš-šajchu, kam přijel na africký summit. Později byl přepraven kvůli další léčbě do Paříže.

Podle informací zambijských úřadů měl jejich prezident uspokojivou noc ve vojenské nemocnici Percy ve Francii. Jeho stav zůstává stabilní. Stále je léčen na vysoký tlak na jednotce intenzivní péče a nový vývoj nenastal.

Mwanawasa předsedal Společenství pro rozvoj jižní Afriky, které se snažilo vyjednat se zimbabwským prezidentem Robertem Mugabem a opozicí řešení politické i ekonomické krize v jeho zemi. Jako jeden z mála afrických představitelů Mugabeho kritizoval.

Mwanawasu lehčí mrtvice zasáhla už v roce 2006, před svým opětným zvolením do úřadu hlavy státu ale prohlásil, že mu nic nebrání úřad zastávat.

Vydáno pod