Riceová přijede příští týden do ČR podepsat dohodu o radaru

Washington - Americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová přijede příští týden do České republiky podepsat dohodu o umístění americké radarové základny na českém území. Potvrdil to mluvčí Riceové Sean McCormack. Přesné datum příjezdu šéfky americké diplomacie do Česka McCormack neuvedl. Nicméně se předpokládá, že Riceová podepíše smlouvu o radaru s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem v Praze v úterý. Zpravodajský kanál ČT24 přinese v úterý 8. července k návštěvě exkluzivní vysílání.

Mluvčí upřesnil, že se Riceová vydá do Evropy v pondělí večer. Z toho se dá usuzovat, že dohoda bude podepsána v úterý, jak se zatím všeobecně předpokládalo. Ve středu totiž bude americká ministryně zahraničních věcí v Gruzii.

Pokud se Američané do té doby dohodnou ve věci základny s Poláky, mohla by Riceová ve čtvrtek ve Varšavě podepsat příslušnou smlouvu s polskou stranou. V Polsku chtějí USA umístit druhou část svého protiraketového štítu v Evropě, silo z deseti střelami. To by mělo být propojeno s radarovou základnou v Brdech.

Polský ministr obrany Bogdan Klich vyvrátil domněnky, že rozhovory mezi Polskem a Spojenými státy o umístění části americké protiraketové základny na polském území jsou u konce.

Polská vláda si jako podmínku pro souhlas se základnou klade výraznou pomoc Američanů s modernizací polské armády. Navrhovaná finanční pomoc ale polskou vládu neuspokojila, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké vládě.

Polský premiér Donald Tusk v úterý řekl, že není vyloučeno, že dohoda mezi USA a Polskem bude podepsána během návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která by se mohla uskutečnit 10. července. Zdůraznil ale, že podmínkou je to, aby vláda měla záruku, že v souvislosti se základnou vzroste bezpečnost země.

Vydáno pod