Výbuch v centru Minsku zranil více než 50 lidí

Minsk - Exploze během koncertu v centru Minsku zranila více než 50 lidí. Nikdo nezemřel, dva zranění jsou ve vážném stavu. Policie oznámila, že exploze nastala po čtvrteční půlnoci. Z útoku jsou prý podezřelí "výtržníci". Během vyšetřování navíc našla policie ještě jednu nevybuchlou podomácku vyrobenou bombu. Podle běloruského ministra vnitra Vladimira Naumova to přispěje k dopadení pachatelů.

Přesný počet zraněných není k dispozici; zatímco policejní zdroje uvádějí dvě desítky hospitalizovaných lidí, podle ministerstva zdravotnictví bylo zraněných více než 50. Ve čtvrtek 3. července slavilo Bělorusko svůj hlavní státní svátek, Den nezávislosti.

Svědek události řekl, že prvně se ozval hlasitý výbuch a objevil se černý kouř, a pak začali křičet zranění. Nikdo nepřerušil koncert, jen bylo ohrazeno místo, kde po výbuchu zůstala dvaceticentimetrová jamka a na místo začaly přijíždět sanitky.

„Prezident nebyl daleko. Na místo exploze se dostal během několika minut. Nezdržel se tam ale dlouho, aby nepřekážel v práci záchranářům,“ uvedl Lukašenkův mluvčí Pavel Lehkij. Obdobný výbuch zažilo Bělorusko v roce 2005. Tehdy podomácku vyrobená nálož explodovala ve městě Vitebsk a zranila 46 lidí.

Ministr vnitra Uladzimir Naumov:

„Je tu několik těžce zraněných, ale žádní mrtví.“

Policie zahájila vyšetřování na místě výbuchu a zatím vychází z toho, že podomácku vyrobenou nálož někdo nastražil s úmyslem narušit klidný průběh oslav. Na místě se našly i šrouby a matice, které zřejmě měly zvýšit ničivou sílu exploze. V zemi, kde režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka kontroluje veškeré dění, jsou podobné útoky vzácností.

Na koncertu k běloruskému Dni nezávislosti bylo několik tisíc diváků. Obyvatelé si tak připomínali výročí osvobození Minsku od hitlerovské okupace v roce 1944.

Jan Marian z hnutí Občanské Bělorusko naznačil, že za útokem mohou stát násilníci stejně dobře, jako to mohla být provokace ze strany běloruského režimu.  

Marian ale vyloučil, že by to mohla být akce běloruské opozice. Podle něj v hlavním opozičním proudu není nikdo, kdo by byl takovéhoto útoku schopen.

Vydáno pod