Kaczyński slíbil Sarkozymu, že nebude blokovat Lisabonskou smlouvu

Paříž - Polsko nebude blokovat ratifikaci lisabonské smlouvy o reformách Evropské unie. Slíbil to dnes polský prezident Lech Kaczyński svému francouzskému protějšku Nicolasi Sarkozymu. Francouzský prezidentský úřad to oznámil v komuniké o dnešním telefonickém rozhovoru obou prezidentů. Francie toto pololetí předsedá Evropské unii. Kaczyński tento týden překvapivě oznámil, že zatím nepodepíše smlouvu, kterou už na jaře schválil polský parlament, protože po zamítnutí v irském referendu je bezpředmětná.

Kaczyński nedávno řekl, že v této chvíli je jeho podpis pod polskou ratifikaci zbytečný, protože smlouvu už v referendu odmítlo Irsko. To vyvolalo znepokojení v Paříži, která doufá, že pokud smlouvu ratifikuje 26 zbývajících zemí, bude možné Iry přimět, aby se jí zabývali znovu.

Sarkozy podle komuniké Kaczyńskému připomněl, že na vyjednání lisabonské smlouvy se podílel i on sám a že Polsko se k její ratifikaci zavázalo.

Sarkozy a Kaczyński se mají setkat 13. července v Paříži během vrcholné schůzky Evropská unie-Středomoří. Přítomen má být také český premiér Mirek Topolánek. Česká republika je další stát, na který se Francie ohledně lisabonské smlouvy dívá se znepokojením.

Další český postup závisí na rozhodnutí ústavního soudu, prezident Václav Klaus smlouvu odmítá a část vládní Občanské demokratické strany se na ni také dívá skepticky.