Největší tragédie ve slovinských vodách - turbína převrhla lodě se 14 politiky

Lublaň - Výletní plavba po řece Sávě si pravděpodobně vyžádá až 13 lidských životů. Při včerejším říčním výletu se totiž potopily dvě lodě se čtrnácti lidmi na palubě. Výletníci si jeli prohlédnout novou vodní elektrárnu Blanca, podcenili ale silný proud.

Obě lodi zachytil vír u odběrových šachet elektrárny a vtáhl je dovnitř. Nikdo na lodích neměl plovací vestu. Pod hrází pak proud vyvrhl rozlámané trosky obou kanoí a pět těl. Tři ženy vyprostili záchranáři z vody ještě živé, dvě z nich však po převozu do nemocnice svým zraněním podlehly. Oběťmi jsou vesměs čelní regionální politici a významní podnikatelé

„Osm osob zemřelo, mezi nimi dvě ženy, jedna žena se zachránila a pět lidí je stále pohřešovaných,“ shrnul dosavadní tragickou bilanci policejní mluvčí. Mezi osm dosud nalezených mrtvých patří i poslanec Kristijan Janc, který plavbu uspořádal. Výletu dal motto „Poslední jízda“.

Místo nehody navštívili slovinský prezident Danilo Türk a předseda vlády Janez Janša. „Je to velká tragédie, největší, jaká se kdy ve slovinských vodách přihodila,“ řekl reportérům premiér Janša. Policejní potápěči řeku stále prohledávají a nad oblastí přelétává policejní vrtulník, záchranné práce ale ztěžuje silný proud.

Inspektor říční plavby Danilo Sabadin uvedl, že podle předpisů neměla být žádná plavba člunů k rozestavěné elektrárně povolena. Podle něj je ale
ještě brzy mluvit o něčí zodpovědnosti, vyslovil ale pochybnosti o tom, že by právě velké laminátové kanoe mohly být vhodnými plavidly na podobnou exkurzi.

Vydáno pod