Jižní Osetie vyhlásila mobilizaci

Tbilisi/Cchinvali - Jižní Osetie, která se před lety jednostranně odtrhla od Gruzie, dnes povolala do zbraně záložníky v reakci na noční ostřelování z Gruzie, které si vyžádalo tři lidské životy. Gruzínská strana naopak z vyprovokování přestřelky obvinila separatisty. Mluvčí neuznávané separatistické vlády Irina Gaglojevová varovala: "Pokud se ostřelování bude opakovat, Jižní Osetie odpoví z těžkých zbraní."

Podle Gaglojevové Gruzínci během noci na dnešek spustili ze tří stran palbu z minometů, granátometů a lehkých zbraní na správní středisko Cchinvali a vsi v okolí. Při několikahodinovém ostřelování byli zabiti tři lidé a desítka dalších zraněna. Jihoosetinci odpověděli palbou. Vůdce separatistů Eduard Kokojev prohlásil, že šlo o dobře naplánovanou provokaci.

Podle něj to svědčí o tom, že Gruzie nepomýšlí na mírové řešení sporu s Jižní Osetií a Abcházií. Naopak gruzínský generál Mamuka Kurašvili, který velí praporu vojáků v oblasti konfliktu, obvinil síly separatistů, že napadly gruzínské kontrolní stanoviště a spustily těžké ostřelování gruzínských vsí. Gruzínské jednotky pak podle generála opětovaly palbu.

Jižní Osetie a Abcházie se na počátku 90. let odtrhly v krvavém konfliktu od Gruzie. Žádný stát je sice neuznal jako nezávislé republiky, těší se nicméně podpoře Moskvy. V oblasti poslední dobou stoupá napětí, Moskva obviňuje Gruzii, že se prý chystá znovu ovládnout tyto oblasti silou, Tbilisi naopak obviňuje Moskvu, že je chce anektovat.

Abcházie varovala, že by poskytla Jižní Osetii pomoc, pokud by vypukl konflikt s Gruzií. „Nezůstali bychom se založenýma rukama, pokud by provokace neskončily a vojenské akce se rozšířily,“ prohlásil šéf abcházské diplomacie Sergej Šamba.

Šamba dodal, že na hranice s Gruzií byly jednotky poslány už ve čtvrtek. Obě republiky - jedna na jihu, druhá na severu Gruzie - podle něj už dříve uzavřely dohodu o vzájemné pomoci.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili, který usiluje o vstup své země do NATO, si stanovil opětovné začlenění odtržených oblastí do Gruzie za svůj hlavní úkol. Rusko dnes vyzvalo Gruzii, aby se smluvně zavázala, že k ovládnutí odštěpeneckých regionů nenasadí sílu.

„Vyzýváme k ukončení jakýchkoli provokací, které by mohly zhoršit situaci,“ prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. „Je nezbytné přesvědčit Tbilisi, aby podepsala právně závazný dokument zaručující nepoužití síly v oblasti gruzínsko-abcházského a gruzínsko-osetinského konfliktu,“ zdůraznil.

Mapa
Zdroj: ČT24