Tusk: Pro Polsko je americká nabídka nepřípustná

Varšava - Polákům není americká nabídka na modernizaci armády dost dobrá. Polský premiér Donald Tusk to na speciální tiskové konferenci uvedl s tím, že Polsko je ale připraveno dál jednat s USA o umístění základny na polském území. Tusk také zdůraznil, že Polsko nyní čeká na odpověď Spojených států. Podle politologů to vypadá, že Polsko přišlo o možnost, aby na území státu byla umístěna část protiraketového štítu. To Tusk ale odmítá.

„Možné umístění raket na našem území by pro Polsko znamenalo zvýšené riziko. Musíme proto získat záruku, že se zvýší jak politická, tak vojenská bezpečnost naší země. Na tom jsme se ale zatím s Washingtonem nedohodli,“ uvedl Tusk na tiskové konferenci.

Tusk doplnil, že Polsko nežádá od Američanů žádnou nadstandardní materiální pomoc, nechce diskutovat o velkých penězích, ale žádá pomoc s obranou země, která by byla nutná v případě umístění deseti antiraket v Polsku.

Polský premiér zdůraznil, že to neznamená konec rozhovorů. Podle něj rozhovory budou pokračovat a je jedno, zda k dohodě dojde zítra, za týden nebo později.  

Varšava žádá od Američanů za umístění jejich raketového deštníku na svém území finance pro modernizaci protivzdušné obrany. Takové podmínky ale považují USA za přemrštěné.

Druhou část základny - radar - chtějí Američané umístit v Česku. Česká vláda na nabídku Američanů kývla. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová má hlavní smlouvu o radaru v Brdech přijet podepsat do Prahy 8. července.