Pondělní stání se zadrženými Čechy v Indii stále možné

Dillí - O osudu dvou Čechů, zadržených v Indii kvůli nepovolenému sběru hmyzích larev, se má rozhodovat při pondělním soudním stání. Může se na ně dostat i v případě stávky justičních pracovníků. Jednat se má o propuštění na kauci. Právník biologa Petra Šváchy a Emila Kučery se dnes zúčastnil jednání stávkového výboru, který ale rozhodnutí o protestu justičních pracovníků odsunul až na pondělí. Podle právníka ale existuje šance, že se i v případě stávky na soudní stání s Čechy dostane.

Zastupující konzul ČR v Dillí Jan Kreuter vidí poměrně optimisticky pravděpodobnost, že žádost o propuštění na kauci bude kladně vyřízena. Případ totiž vzbudil ohlas ve vědecké obci a pod petici žádající propuštění obou Čechů se už podepsalo 525 lidí, většinou odborníků z oboru. Petice byla doručena indickému premiérovi Manmóhanovi Singhovi a premiérovi státu Bangla, na jehož území jsou Češi zadržováni.

Do problému je zapojen konzul v Kalkatě a dnes žádal velvyslanec Hynek Kmoníček o pomoc také na indickém ministerstvu zahraničí. Pravděpodobnost kladného vyřešení žádosti o kauci je tedy podle Kreutera poměrně vysoká, i když je předčasné považovat to za zaručenou věc. Kreuter oznámil, že situace obou vězněných není nijak tragická. Oba jsou zdravotně v pořádku.

Češi byli zadrženi 23. června v národním parku poblíž města Dárdžiling ve svazovém státě Bangla, bývalém Západním Bengálsku. Úřady u nich zabavily několik set exemplářů hmyzu, na jejichž sběr je nutné oficiální povolení.

Češi trvají na tom, že sbírali výhradně za vědeckými účely a do osobních sbírek. Podle serveru India PRwire signatáři petice zaslané Singhovi napsali, že jsou oba Češi uznávanými vědci a že je vyloučené, aby hmyz sbírali za výdělečnými účely.