Smrt generála Sikorskiho objasní exhumace

Varšava - Poláci chtějí znát pravdu o smrti generála Wladyslawa Sikorského. Přesně před pětašedesáti se letadlo s prvním mužem tehdejší armády i exilové vlády zřítilo. Historici se od té doby ptají, zda šlo o nehodu, nebo atentát. Tuto otázku by měla pomoci zodpovědět exhumace generálova těla. Historici, prezident ale i premiér s ní souhlasí.

V roce 1943, 4. července, se šestnáct sekund po startu letadlo se Sikorskim zřítilo do moře nedaleko Gibraltaru. Podrobnosti posledních chvil polského politika ale nejsou dosud známy.  

„Britské a ruské archívy jsou uzavřeny až do roku 2050. Z dokumentů se dnes pravdu nedozvíme, nezbývá než spoléhat na moderní metody soudních lékařů,“ tvrdí polský historik Andrzej Perzanowski.

A otázek je hodně. Zavinila nehodu závada stroje, nebo chyboval český pilot Eduard Prchal, který jako jediný nehodu přežil? Historici pracují i s verzí, že byl Sikorski otráven nebo na palubě letadla zastřelen. „Za vším asi stál samotný Stalin, který už v roce 1943 mluvil o atentátu, vinu tehdy svalil na Brity. Stopy ale vedou do Moskvy,“ doplnil historik Andrzej Chwalba.

Sikorskiho letadlo stálo v Gibraltaru blízko letadla ruského velvyslance, kolem bylo několik ruských vojáků. Ten den tam byl i anglický důstojník, který pracoval pro ruskou rozvědku. Co se tehdy dělo na letišti, však nikdo dodnes neví. Marek Lasota z Institutu paměti národa ale doufá: „Pokud bude exhumace nařízena, přistoupíme k ní, protože může do celého případu vnést nové světlo.“

Exhumaci podporují i čelní politici v čele s dvěma nejdůležitějšími - prezidentem a premiérem. Kancelář prezidenta vzkázala, že by se měl případ jednou provždy vyjasnit, protože Sikorski je výraznou postavou polských dějin. Souhlas s otevřením hrobu vydal už i krakovský kardinál. K samotné exhumaci tak může dojít ještě v tomto měsíci.

Vydáno pod