Sonda Phoenix má na Marsu další problém, došlo ke zkratu v laboratorní pícce

Washington - Sondu Phoenix, kterou na Mars vyslal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), postihla další porucha. Tentokrát šlo o zkrat u laboratorní pícky, v níž sonda žíháním zkoumala vzorky marsovské půdy. Odborníci NASA se obávají, že zkrat by se mohl opakovat a příští žíhání vzorků by mohlo být také poslední. Informoval o tom dnes jeden z vedoucích mise Phoenix Peter Smith.

„Vzhledem k tomu, že nelze odhadnout míru pravděpodobnosti, kdy nastane další zkrat v elektrické síti pícek, rozhodla se NASA k mimořádnému postupu,“ řekl Smith. „Příští žíhání vzorku půdy bude koncipováno tak, jako by šlo o poslední pokus tohoto druhu,“ upřesnil.

Sonda je vybavena celkem osmi píckami na žíhání vzorků, každá může být použita jen jednou, aby se zachovala čistota vzorku. Defekt nastal u pícky číslo čtyři, teoreticky tedy ještě čtyři možnosti zbývají. Další zkrat ale může vyloučit z provozu celou pícní soustavu. Při žíhání, tedy vypalování vzorků, se z nich obsažené prvky uvolňují v molekulárním stavu a lze je analyzovat.

Vibrace narušily i elektrické rozvody sondy 

Odborníci se domnívají, že příčinou zkratu mohou být předchozí silné vibrace sondy, vyvolané ze Země záměrně. První vzorky materiálu nabraného mechanickou rukou sondy totiž byly namrzlé a tvořily příliš velké hrudky, které nechtěly propadnout sítem pícky; rozvibrováním sondy se hrudky na sítu poněkud rozmělnily a do pícky propadlo dost materiálu na to, aby jej bylo možné analyzovat. Nyní se ale zdá, že vibrace narušily i elektrické rozvody sondy. Teprve další vývoj ale ukáže, nakolik je situace vážná.

První závadu měla sonda krátce po přistání na „rudé planetě“ koncem května. Robotické rameno pro nabírání a přepravu vzorků půdy se zpočátku nechtělo uvést do provozu, nakonec se ale situace zvládla.

Sonda Phoenix přistála v severní polární oblasti Marsu po desetiměsíční cestě 25. května a její mise má trvat nejméně tři měsíce. Jejím hlavním úkolem je pátrání po stopách vody a uhlíkatých sloučenin, které by naznačovaly možnost výskytu života.