Poláci trvají na svých podmínkách, jde jim hlavně o vzdušnou obranu

Varšava - Poláci upustili od milionů dolarů na modernizaci armády, dál ale chtějí za umístění americké protiraketové základny na svém území na oplátku zvýšenou ochranu. Hlavní polský vyjednávač Witold Waszczykowski přivezl z Washingtonu nabídku, která zahrnovala možnost dočasného přesunutí střel Patriot z Německa do Polska. To ale polskému premiérovi Donaldu Tuskovi nestačí.

Polsko by si představovalo, že by mu Američané zajistili několik raket Patriot, které by zemi ochránily před případnou hrozbou. USA ale údajně Polsku nabídly jenom dočasné přesouvání raket z Německa.

Prakticky by to vypadalo tak, že by se střely ze sousední země stěhovaly do Polska jednou za čtvrt roku, vždy ale jenom na měsíc. Pak by se zase vracely zpět do Německa. Střely by přitom patřily Američanům. Podle polských médií navíc USA nabídly pouze jednu raketu, zatímco na ochranu samotné Varšavy by musely být minimálně tři.

Proto včera premiér Tusk oznámil, že nabídka USA není dostatečná a jednání o případném umístění protiraketového deštníku v Polsku budou dál pokračovat. To potvrdila i americká strana.