Robot usnadní starým Japoncům chůzi

Tokio - Japonská Honda není jen výrobce automobilů, ale také jedním z předních vývojářů na poli robotiky. Teď představila svůj poslední vynález. Robota, který pomáhá v pohybu starým lidem.

Japonsko v současnosti trápí extrémně nízká porodnost a stále starší populace. Společnost Honda se proto rozhodla, že pomůže právě starým lidem. Vyvinula speciálního robota, který méně pohyblivým důchodcům umožní dělat mnohem delšími kroky, než by sami dokázali.

„S jeho pomocí budou lidé mnohem aktivnější. Při výzkumu jsme také zjistili, že používání tohoto zařízení neoslabí mobilitu lidí, kteří ho budou mít,“ popisuje vývojář firmy Kiyoshi Oikawa.

Robot váží necelá tři kila a při pohybu pomáhá uživateli zvedat nohy, takže chůze je daleko snazší. „Vznikne mnoho dalších podobných zařízení. Japonsko je v robotice velmi daleko. Takové věci starým lidem usnadňují život a dělají ho jednodušší a pohodlnější,“ komentuje to Kazuhiko Atsumi z tokijské univerzity.

Robota teď čeká další série testů, které mají potvrdit jeho výkonnost. Honda zatím neví, kdy se stroj dostane na trh. A nechce odhadovat ani jeho prodejní cenu.