Po útocích v Iráku dnes zemřelo 13 lidí

Bagdád - Výbušnina nastražená v autě dnes vybuchla v severním Bagdádu. Při útoku zemřelo šest lidí a 14 jich bylo zraněno. Bomba měla zasáhnout policejní hlídku. Při dalším atentátu v Iráku, tentokrát v provincii Dijála zahynulo dalších osm sedm osob, z toho dvě byly děti.

První útok se odehrál dopoledne v Bagdádu. Podle agentury AP, která se odvolává na iráckou policii a zdravotníky, byla bomba nastražena v autě v šíitské oblasti Šaab. Mezi mrtvými je jedna žena, zraněni byli také tři policisté.

Při útoku ve vesnici Kara Tappa, asi 70 kilometrů severovýchodně od
dijálské metropole Bákuby, vybuchla nálož u domu místního vůdce vládní
kurdské strany. On sám utrpěl těžká zranění, ale zahynula jeho manželka a dvě děti, jeho tchýně, bratr a dvojice osobních strážců. Výbuch nastal ve chvíli, kdy všechny oběti byly před domem. Podle policejních zdrojů byli zraněni i další tři strážcové.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo v červnu zabito už 448 lidí. V květnu si útoky vyžádaly 505 mrtvých. Podle statistik, které cituje Reuters, zemřelo v dubnu násilnou smrtí 968 lidí, v té době vrcholily střety mezi bezpečnostními silami a šíitskými milicemi. V současné době násilí tedy polevilo, i přesto ale denně v Iráku umírají na následky především bombových útoků lidé.