Po homosexuálech v Budapešti házeli jejich odpůrci vejce a kameny

Budapešť - Několik desítek ultranacionalistů napadlo v maďarské Budapešti včerejší pochod homosexuálů a policisty, kteří průvod chránili. Házeli po nich kameny, vejce a lahve. Osm lidí utrpělo zranění. Policie odpůrce pochodu rozehnala vodním dělem a slzným plynem. Maďarské zákony dovolí od začátku příštího roku homosexuálům uzavírat registrované partnerství. Policisti, kterých byly ulice metropole plné, zadrželi 45 útočníků.

Akci nazvanou Pochod důstojnosti zorganizovaly skupiny homosexuálů na Andrássyho třídě v centru města, sešlo se jich asi 450. V budapešťských ulicích se ale srotili i jejich odpůrci. Nacionalisti stojící podél celé tříkilometrové trasy pochodu o akci homosexuálů tvrdili, že je „ostudná“ a znechucující".

Policie se v Budapešti snažila obě skupiny oddělit železnými bariérami. K většině střetů policie s demonstranty došlo na náměstí Hrdinů na okraji městského parku. Kde měl celý průvod skončit. Nacionalisté házeli po homosexuálech kameny, zápalné lahve, rajčata, ale třeba i vejce. Na tyto útoky policie odpověděla vodními děly a slzným plynem. Zdravotníci ošetřili osm zraněných, včetně dvou policistů.

Terčem útoku nacionalistů se stalo i auto maďarské političky. Podle maďarské europoslankyně Katalin Lévaiová protestující rozbili okno policejního auta, v němž jela s bývalým státním tajemníkem Gáborem Szeteyem. Szetey byl loni prvním vysokým maďarským vládním představitelem, který veřejně oznámil, že je homosexuál. Spolu s Lévaiovou se zúčastnil pochodu. Ve voze prý nebyl nikdo zraněn.