Výbuchy na hranicích Gruzie s Abcházií zvyšují napětí

Tbilisi - Pět náloží vybuchlo u hranice mezi Gruzií a jejím separatistickým regionem Abcházií. Nikdo nebyl zraněn. Ruské mírové jednotky rozmístěné v Abcházii z útoku obvinily Tbilisi. Jde o další se série incidentů mezi Gruzií a jejími separatistickými oblastmi - Abcházií a Jižní Osetií. Ty se odtrhly během válek začátkem 90 let. Gruzie jejich samostatnost neuznává, mají ale podporu Moskvy.

Bomby explodovaly poblíž řeky Inguri, která rozděluje obě znepřátelené země. Jedna z náloží vybuchla pod policejním autem, když policisté přijeli obhlédnout místo předchozího výbuchu. Informaci o explozích potvrdil i mluvčí ruské armády v Abcházii, podle nějž šlo o akci gruzínských agentů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v sobotu vyzval svého gruzínského kolegu Michaila Saakašviliho, aby se jeho země zdržela rozdmychávání napětí v regionu. Také Jižní Osetie, druhé odštěpenecké území Gruzie, obvinila gruzínské ozbrojené síly, že dnes ostřelovaly její území.

Gruzínské úřady všechna obvinění popřely a prohlásily, že to byli separatisté, kdo ostřeloval gruzínské vesnice v příhraniční oblasti.