Na Štrbské pleso se po 30 letech vracejí lodě

Štrba - Vysoké Tatry mají novou atrakci. Na Štrbském plese po více než třech desetiletích obnovili plavby na lodičkách. Na své si tak kromě milovníků různých adrenalinových disciplín ve vysokých horách přijdou i romantičtěji založení turisté, kteří vyhledávají spíš tichá zákoutí s krásnými výhledy.

Naposledy hladinu Štrbského plesa brázdili lodičky před více než 30 lety. V roce 1976 ale ochránci čluny zakázali. Příčinou bylo, že turisti téměř vyhubili ryby žijící v jezeře. Zabrat dostala i okolní příroda. Starosta Michal Sýkora se snažil prosadit obnovení provozu víc než deset let. Až dnes ale mohl vzít do ruky symbolický klíč a odemknout hladinu jezera, aby zase ožilo.

„Bylo to tu pusté, protože lodičky vytvářejí takovou atmosféru. Tak jako se objekty odrážejí ve vodě, tak se i lodičky odrážejí ve vodě. To symbolizuje život ne jezeře,“ říká starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Zatím je to všechno jenom na zkoušku. Lodičky tu budou do poloviny října a potom až na jaře. Po roce ochránci zhodnotí stav jezera a rozhodnou, zda tu provoz povolí i dál. Předpokládá se, že návštěvníci budou muset dodržovat přísná pravidla. Návštěvníci si s sebou nesmí na Štrbské pleso nosit žádné batohy, nesmí přikrmovat ani ryby, ani kachny.

Jedním z prvních, kdo si nové čluny přivezené z Litvy vyzkoušel, byl Milan Štefánik s rodinou z nedaleké chaty pod Soliskem. „První záběry, které jsme dnes absolvovali, mi úplně připomněly dětství,“ říká Štefánik, který tu naposledy vesloval, když byl tak starý, jako je teď jeho dcera.