Při výbuchu v kavárně v Abcházii zemřeli čtyři lidé

Tbilisi - V neděli večer otřásl kavárnou v separatistické Abcházii výbuch, při kterém byli zabiti čtyři lidé a dalších šest bylo zraněno. Jde o další v řadě nejnovějších násilných incidentů, které rozdmýchávají napětí v regionu a z nichž proruská Abcházie obviňuje Gruzii.

Nálož explodovala krátce před 23. hodinou místního času v kavárně v oblasti Gali. Zabit byl údajně místní šéf bezpečnostních sil a jeden civilista. Dva další lidé, včetně tlumočníka pracujícího pro misi OSN v Abcházii, podlehli později svým zraněním v nemocnici. Zraněno bylo dalších šest osob.

Incident v Gali následoval po ranních explozích pěti náloží v neklidné příhraniční oblasti mezi Gruzií a separatistickou Abcházií a dalších dvou explozích v abchazském přímořském letovisku Gagra. Jedna z nich zranila šest lidí.  

„Výbuch v Gali je atentátem, jehož cílem je destabilizovat situaci v regionu,“ řekl abchazský prezident Sergej Bagapš. „Tento atentát znovu potvrzuje, že se Gruzie vydala cestou státního terorismu.“

Abcházie už v úterý uzavřela hranice s Gruzií kvůli dvěma předcházejícím explozím, které v pondělí otřásly abchazskou metropolí Suchumi.

Nejnovější incidenty přispívají ke zhoršování už tak napjaté situace mezi Moskvou a Tbilisi. Abcházie se spolu s Jižní Osetií na začátku 90. let v krvavém konfliktu odtrhla od Gruzie. Ta ji však stále považuje za svou separatistickou republiku a trvá na tom, že Rusko by se do jejích vnitřních vztahů nemělo vměšovat. Západní země často kritizují Rusko, že s Abcházií, kterou zbytek světa jako samostatné území neuznává, navazuje polooficiální vztahy.

Moskva obviňuje Gruzii, že se údajně chystá znovu ovládnout Abcházii a Jižní Osetii silou, Tbilisi naopak viní Moskvu, že je chce anektovat.

Vydáno pod