Silná exploze u indického velvyslanectví v Kábulu zabila 41 lidí

Kábul - Nejméně 41 mrtvých a 141 zraněných si dnes vyžádal pumový útok v centru afghánské metropole Kábulu. Sebevražedný atentátník v autě napěchovaném výbušninami najel do brány indického velvyslanectví přesně v okamžik, kdy přijížděla dvě diplomatická auta. Naproti sídlu indické ambasády stojí velký betonový komplex ministerstva vnitra. Obě stavby dělí tříproudová ulice. Policie oblast, nad níž se vznášelo velké mračno černého dýmu, uzavřela. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Automobil explodoval u turniketů velvyslanectví, kde každé ráno afghánští muži vytvářejí fronty, aby mohli zažádat o vízum. Výbuch poškodil, respektive zničil i okolní obchody. Doutnající trosky zasypaly ulici. Mezi mrtvými je kromě pěti zaměstnanců ambasády i několik obchodníků, několik jich bylo také zraněno. Zranění byli přepraveni do několika kábulských nemocnic.

Indické úřadovny i projekty jsou častým terčem afghánských ozbrojenců. Afghánský ministr zahraničí Rangín Dádfar Spanta ale vyslovil přesvědčení, že podobné útoky vzájemné dobré vztahy obou zemí nenaruší.

Také afghánský prezident Hamid Karzáí prohlásil, že útočníci evidentně usilovali o narušení dobrých vztahů Afghánistánu a Indie. Indie útok odsoudila s tím, že její vztahy k afghánskému státu a lidu to ale nepoznamenalo.

Ministerstvo vnitra je podle agentury Reuters přesvědčeno, že útok byl
koordinován a konzultován se zahraniční rozvědkou, která je činná v
regionu. Afghánistán už nějakou dobu obviňuje pákistánské agenty, že stojí za mnoha útoky v zemi.

Povstalci z řad hnutí Taliban pohrozili letos vystupňováním sebevražedných útoků s cílem svrhnout prozápadní afghánskou vládu a vyhnat ze země zahraniční síly.

Hlavní město Kábul bylo doposud pumových útoků víceméně ušetřeno, protože se Talibanci zaměřují spíše na afghánské a zahraniční vojáky. V září 2006 si ale sebevražedný útok před branami ministerstva vnitra vyžádal 12 mrtvých a 42 zraněných.

V Kábulu zabíjel sebevražedný atentátník.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod