Italští policisté začali odebírat otisky prstů Romům

Řím – Otisky prstů začala odebírat policie Romům žijícím v kočovných táborech na italském území. Vládní požadavek vyvolal odpor opozice i církve, které hovoří o rasismu. Kabinet však odmítá, že by akce měla diskriminační charakter. Má jít o řešení situace, kdy není jasné, kteří kočovníci mají italské občanství a kteří jsou přistěhovalci.

Počet Romů se v Itálii v posledních 15 letech zásadně zvýšil, neboť na Apeninský poloostrov přišla řada lidí z bývalé Jugoslávie a Rumunska. Právě odebrání otisků prstů je podle italských úřadů jediný způsob, jak zjistit, kdo z kočujících Romů je Ital a kdo je občanem jiného státu.

Dalším důvodem, kterým ospravedlňuje italská vláda odebírání otisků, je kriminalita. Úřady, které chtěly rodičům odebrat dívku, která byla 28krát zadržena při krádeži, nedokázaly zjistit, ke komu holčička patří.

Oponenti vládního nařízení však argumentují, že poprvé od pádu fašismu zavedli Italové opatření, které dělí lidi podle etnického původu. Římský policejní prefekt proto odmítl nařízení splnit, takže Romové žijící u hlavního města zatím nemusí zanechat na úřadech své otisky.

Boj s ilegální imigrací je jedním z klíčových témat současné Berlusconiho vlády. Nynější premiér se již před volbami kriticky vymezoval vůči přistěhovalcům.

Sbírání otisků prstů Romů dnes někteří levicoví europoslanci přirovnávali k tomu, co se v Itálii i jinde v Evropě dělo za druhé světové války. Řada europoslanců upozorňovala, že chtít od někoho otisky prstů kvůli jeho etnickému původu je diskriminace. Eurokomisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti Vladimír Špidla řekl, že Evropská komise požádala italské úřady, aby podrobněji vysvětlily, proč otisky prstů Romům sbírají. Itálie na to má čas do konce tohoto měsíce.

Pravicoví europoslanci měli pro kroky italských úřadů více pochopení. Snímáním otisků prstů jde podle nich jen o získání přehledu o identitě osob, které v táborech žijí, aby v nich nebydleli „duchové“, kteří například nemají přístup ke vzdělání, i když o něj často mají zájem. Je to podle nich také ochrana dětí před obchodníky s lidmi.

Vydáno pod