Rakouská vládní koalice v krachu, Gusenbauerovi podrthli nohy lidovci

Vídeň - Rakousko brzy přijde o vládu. Předseda jedné z vládních stran Wilhelm Molterer dnes totiž vyzval k okamžitému vypsání předčasných voleb. Vládní koalice, kterou tvoří sociální demokraté (SPÖ) a lidovci (ÖVP), se tak pravděpodobně ocitla na konci svého působení. Lidovec Molterer už o svém postoji informoval prezidenta Heinze Fischera.

Vládní krizí se dnes zabývalo také prezidium SPÖ, které na Moltererovo prohlášení reagovalo obviněním lidovců z trvalého blokování práce vlády a připsalo jim vinu i na předčasném ztroskotání koalice.

Nové volby se pravděpodobně uskuteční už v září, nejčastěji skloňovaná data jsou čtrnáctého nebo jedenadvacátého. Naposledy se v Rakousku volilo předloni. Nové volby se budou konat už podle nových pravidel - volební období bude pětileté místo dosavadního čtyřletého, poprvé budou volit i na celostátní úrovni i mladí lidé od 16 let a bude možná korespondenční volba i uvnitř země.

Političtí rivalové v rozhádané koalici

Wilhelm Molterer:

„Sociální demokraté opustili společnou cestu vlády a já nemohu dopustit, aby se krize v SPÖ změnila v krizi Rakouska.“

Napětí v koalici trvalo už řadu měsíců. V posledních dnech výrazně stouplo poté, co SPÖ změnila svůj postoj k evropským smlouvám a začala požadovat, aby tyto smlouvy byly napříště i v Rakousku schvalovány v lidovém referendu. „Sociální demokraté opustili společnou cestu vlády a já nemohu dopustit, aby se krize v SPÖ změnila v krizi Rakouska,“ prohlásil Molterer.

„Problém je, že obě strany jsou vlastně politickými rivaly. Pro oba dva koaliční partnery byla důležitější prezentace jakéhokoli výsledku jako vlastního úspěchu, než společný vládní cíl,“ vysvětluje zpravodaj ČT Jan Moláček.

„Už od vytvoření koalice bylo jasné, že tento svazek bude oběma stranám ubírat na popularitě,“ dodává politolog Michal Kořan. „Současné dění je výhodné pro oba partnery. Lidovci potřebují využít krize v SPÖ a prosadit brzké volby, protože sami nemají mnoho trumfů v ruce.“

Otřesený kancléř Gusenbauer

SPÖ nedávno řešila vnitřní rozpory rozdělením funkce kancléře a předsedy strany. Dřívější předseda sociálních demokratů Alfred Gusenbauer si nechal funkci kancléře a předsedou strany se stal ministr dopravy Werner Faymann.

Tento krok ale vedl jen k dalším rozporům mezi oběma stranami. Faymann se snažil profilovat jako ostřejší vyjednávač s koaličním partnerem, než byl do té doby Gusenbauer. Lidovci pak stále hlasitěji namítali, že neví, kdo má v SPÖ vlastně hlavní slovo.

Právě Faymann povede sociální demokraty jako jejich lídr do nových voleb. Ke Gusenbauerově smůle neměli sociální demokraté pod hrozbou předčasných voleb o čem diskutovat. Do voleb mohli jako svou nejvýraznější tvář nasadit populárního předsedu nebo nejméně oblíbeného kancléře od druhé světové války. Po oznámení, že do voleb stranu nepovede, byl Gusenbauer viditelně otřesený, dokonce musel uprostřed tiskové konference na chvíli odejít.