Čína prý zastrašuje novináře a ohrožuje zdraví sportovců

Hongkong - Měsíc před zahájením pekingské olympiády se objevují stále nové problémy, se kterými musí čínská vláda bojovat. Nejnověji ji organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch (HRW) obvinila z toho, že porušuje svůj slib zajištění svobody tisku. Podle HRW Čína především zastrašuje zahraniční novináře v Tibetu.

Když se země ucházela o pořadatelství olympiády, slibovala, že přijme dočasná opatření, která umožní naprostou svobodu tisku. Dnešní skutečnost je ale jiná. „Korespondenti mají vážné problémy s přístupem do zakázaných zón, zeměpisných oblastí a k tématům, která Čína považuje za citlivá, a tudíž mimo dosah zahraničních médií,“ uvádí zpráva ochránců lidských práv.

HRW zároveň kritizuje Mezinárodní olympijský výbor, že pro to, aby Čína svůj slib dodržela, nedělá vůbec nic. „Výbor preferuje takzvanou tichou politiku. Proti tomu nic nemáme. Problém je, když je ta politika tak tichá, až se stane neslyšnou,“ stěžuje si HRW.

Sportovci můžou skončit i v nemocnici

Peking bojuje se znečištěným ovzduším

Minulý týden Peking vyřadil z ulic na 300 000 automobilů produkujících vysoké množství emisí.

Úřady ve městech Tchang-šan a Tchien-ťin severně od Pekingu nařídily zastavit provoz zhruba třem stovkám továren.

Čína vynaložila 120 miliard jüanů (263,3 miliard korun) za poslední desetiletí na očistu ovzduší.

Další políček čínské vládě zasadili lékařští odborníci, kteří kritizují dlouhodobě znečištěné ovzduší v Pekingu a okolí. Sportovcům prý v takovém prostředí hrozí problémy oběhového systému, které mohou ovlivnit jejich výkony. „Atleti spotřebovávají více vzduchu, a to může vyústit v kardiovaskulární problémy,“ vysvětluje Wong Chitming z Hongkongské univerzity. „Viskozita krve se zvyšuje, a to ovlivňuje krevní oběh a zásobování energií. Svaly, které energii potřebují, ji nemusejí dostat. V nejhorším případě mohou lidé skončit v nemocnici.“

Mezinárodní olympijský výbor kvůli zdravotním rizikům počítá s tím, že by se mohl změnit program vytrvalostních disciplín. Znečištěné ovzduší už donutilo některé sportovce, aby odstoupili z náročnějších disciplín. Například Etiopan Haile Gebrselassie, který trpí astmatem, nepoběží olympijský maraton. Doufá ale, že se postaví alespoň na start běhu na deset kilometrů.