Summit G8 zřejmě míří k dohodě o emisích skleníkových plynů

Tójako (Japonsko) - Vyjednavači G8 se na summitu japonském letovisku Tójako předběžně shodli na prohlášení o boji se změnou klimatu. Podle zdroje Evropské unie by společné prohlášení vedoucích představitelů G8 mělo být "důležitým krokem" vpřed. Třídenní summit skupiny G8, která zahrnuje USA, Kanadu, Rusko, Francii, Británii, Německo, Itálii a Japonsko, by měla dnes vydat prohlášení také o pomoci Africe, rostoucích cenách potravin a o světovém ekonomickém vývoji.

Pokud se potvrdí shoda na prohlášení o boji s globálním oteplováním,
vyřešil by se tak zřejmě nejkontroverznější bod programu summitu. „Evropská komise je optimistická, pokud jde o výsledek a věří, že to bude důležitý krok ve srovnání s loňským summitem v Heiligendammu,“ řekl agentuře Reuters zdroj EU. 

Podle dalších zdrojů by měl text jít dál než prohlášení z Heiligendammu, které slibovalo seriózně zvážit snížení emisí kysličníku uhličitého do roku 2050 o polovinu. Vysocí představitelé zemí G8 jednali o podobě prohlášení dlouho do noci. Za klíčové se považuje to, aby se líbilo americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

Předseda Evropské komise José Barroso v pondělí v Tójaku řekl, že dohodne-li se skupina G8 mezi sebou, získá lepší pozici pro vyjednávání s Čínou a dalšími státy. Chystané prohlášení by také mělo zdůraznit dohodu rozvíjet nové technologie a poskytnout finanční prostředky chudým zemím na omezení emisí skleníkových plynů.