Tuskův poradce: Češi slepě přijali americký radar

Varšava - Vedle diplomatického vyjádření potěšení nad tím, že Česko dnes uzavírá dohodu o výstavbě amerického radaru, vyjadřují někteří polští představitelé i určité rozčarování. "Češi slepě přijali radar. My chceme bezpečnostní záruky," zdůraznil dnes Slawomir Nowak, blízký spolupracovník a poradce premiéra Donalda Tuska.

"Naši čeští přátelé byli natolik horliví, že přijali radar. George Bush má tak půl dárku. Nevím, proč se tak rozhodli, možná podobně vykládají národní zájmy jako PiS (největší opoziční strana Právo a spravedlnost, pozn. red.): samotná přítomnost Američanů je natolik důležitá, že je třeba slepě přijmout základnu," míní Nowak, jehož názory dnes otiskly i polské deníky.

Na jeho straně stanuli i další politici vládní liberální Občanské platformy, kteří zdůrazňují, že Polsko nemůže přijmout základnu jen tak.

Poláci: Po podepsání smlouvy budeme mít strategickou výhodu

Podle ministra obrany Bogdana Klicha bude mít po podepsání smlouvy mezi Českem a USA Polsko při vyjednávání výhodu. „Radar, který vznikne u našich sousedů, je bez umístění raket v Polsku zbytečný,“ myslí si Klich.

V Polsku chtějí Spojené státy umístit deset raket, Varšava ale jednání s Washingtonem ještě neukončila. Po Američanech požaduje hlavně systém, který by ochránil zemi v případě raketového útoku.

V dohodu stále doufají politici opoziční strany Právo a spravedlnost, která před dvěma lety jako vládnoucí strana začala s Američany o umístění části základny v Polsku jednat. Ti také pogratulovali české vládě, že se na radaru se Spojenými státy již dohodla.

Bogdan Klich: \"Radar, který vznikne v Česku, je bez umístění raket v Polsku zbytečný.\"
Zdroj: ČT24