Nizozemsko schválilo Lisabonskou smlouvu

Amsterodam - Nizozemská horní parlamentní komora dnes schválila Lisabonskou smlouvu o reformách institucí Evropské unie. Druhá komora už ji přijala 5. června. V rámci EU tak reformní smlouvu přijalo 21 zemí. Další osud smlouvy z Lisabonu je ale na vážkách poté, co ji v červnovém referendu odmítlo Irsko. Dokument totiž může podle současných pravidel vstoupit v platnost pouze za podmínky, že s ním souhlasí všechny členské země.

Takzvaná První komora nizozemského parlamentu smlouvu podle očekávání schválila výraznou většinou. Pro se vyslovilo 60 zákonodárců z celkového počtu 75.

V Německu sice dokument schválil parlament, ale ještě ho nepodepsal prezident, který čeká na vyjádření ústavního soudu. Na názor ústavního soudu se čeká i v Česku, čeští zákonodárci ale budou o smlouvě hlasovat teprve poté, co soud zveřejní svůj nález.

Neví se, jak by se v případě schválení smlouvy zachoval prezident Václav Klaus. Ten totiž jako jediný z evropských vrcholných politiků smlouvu veřejně označil za mrtvou. Na podpis prezidenta smlouva čeká také v Polsku.

Smlouvu odsouhlasila zatím jen jedna komora parlamentu ve Španělsku a obě komory v Belgii, kde ale chybí souhlas několika regionálních parlamentů. Hlasování se zatím nekonalo v Itálii a Švédsku.

Vydáno pod