V České republice bude zřejmě laser, který pomůže jak vědcům, tak i při léčbě

Praha – Odborníci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR pracují společně s Masarykovo univerzitou a Českým vysokým učením technickým (ČVUT) na projektu ELI, na jehož konci bude stát nejvýkonnější laser na světě. Jeho výkon bude zhruba stokrát větší, než jaký je u největších současných laserů. Sloužit by měl jak k vědeckému bádání, například k experimentům v oblasti kvantové nebo relativistické fyziky, tak i v aplikovaném výzkumu. Pomoci by mohl třeba při léčbě zhoubných nádorů.

„Když pomineme základní vědecké poznatky, mohl by být laser využit například při léčebných metodách zhoubných nádorů, při vývoji nových léčiv. Může přinést i řadu vylepšení v radioterapii nebo pomoci při vývoji nových materiálů,“ vysvětluje vedoucí oddělení rentgenových laserů Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR Bedřich Rus.

Česká republika je jednou z možných hostitelských zemí ELI

Projekt ELI (Extreme Light Infrastructure) je součástí Evropského strategického fóra výzkumných infrastruktur. V současné době probíhá přípravná fáze, výstavba laseru a jeho uvedení do provozu je plánováno mezi roky 2011 až 2014.

Předtím ale, v roce 2009, bude vybrána hostitelská země, v níž bude zařízení stát. Česká republika je jedním z kandidátů. „Projekt ELI nebo jeho satelitní podoba v ČR bude, protože laserový výzkum zde má dobré renomé i zázemí,“ domnívá se. Bedřich Rus. Úkolem fyzikálního ústavu, v němž pracuje, je koordinace laserových technologií, které budou jádrem zařízení ELI.

Investiční náklady na stavbu ELI se odhadují na 260 milionů eur. Z velké části bude zřejmě financována z evropských peněz. Ty se snaží Fyzikální ústav Akademie věd ČR získat v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.