Ministři EU se dohodli na systému pátrání po pohřešovaných dětech

Cannes (Francie) - Na vytvoření efektivního evropského systému při pátrání po dětech pohřešovaných v Evropské unii se dnes na schůzce v jihofrancouzském Cannes dohodli ministři spravedlnosti a vnitra EU. Odmítli však vytvoření centralizovaného výstražného systému v této oblasti, podle evropského komisaře pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacquese Barrota by mělo jít o koordinaci a kompatibilitu národních systémů.

Francie, Belgie a další země vytvořily systémy, v němž jsou upozornění na podezření z únosů rozesílána do médií, na nádraží a na dálniční poutače. Tyto země jsou přesvědčené, že takový systém by mohl převzít celý evropský blok. Proti tomu se však postavilo především Německo, které namítalo, že nelze vyvolat pohotovost v Evropě v okamžiku, kdy se dvě hodiny pohřešuje nějaké dítě, neboť většina takových pohřešovaných se brzy vrátí domů.

Jednání o projektu systému v případech únosů dětí začalo loni, když byla pohřešována britská holčička Madeleine McCannová, která zmizela těsně před svými čtvrtými narozeninami v přímořském letovisku v Portugalsku.

Vydáno pod