Sikorski: McCain je pro základnu, Obama se zatím nevyjádřil

Washington - Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v úterý uvedl, že ho republikánský prezidentský kandidát John McCain ujistil o tom, že by v případě svého zvolení prezidentem USA pokračoval v projektu výstavby americké protiraketové základny na polském území. Sikorski, jehož citovala agentura AP, však prý podobné ujištění nedostal od McCainova soupeře v listopadových prezidentských volbách, demokrata Baracka Obamy.

Šéf polské diplomacie je v současnosti na návštěvě Washingtonu, kde si v pondělí vyjasňoval se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou
stanoviska k americkým plánům instalovat systém americké protiraketové obrany do Polska a Česka. Polsko se totiž na rozdíl od České republiky
zatím se současnou administrativou prezidenta George Bushe ohledně
podmínek, za nichž by v Polsku mohla vyrůst základna, nedohodlo. 

„Podpora tak důležité osobnosti a dobře známého stratéga, jakým je senátor McCain, je pro dohodu, která zvyšuje bezpečnost obou zemí, velmi důležitá,“ řekl po úterním setkání s republikánským senátorem Sikorski. S demokratickým prezidentským kandidátem Obamou prý Sikorski hovořil po telefonu.

Během rozhovoru však prý polský šéf diplomacie otázku výstavby základny v Polsku ani nenastolil. „Nebyl jsem toho názoru, že bych měl ve své první konverzaci s ním (Obamou) vznést kontroverzní téma,“ citovala agentura AP polského diplomata. Rozhovor se podle představitelů Obamovy volební kampaně točil mimo jiné kolem vojenské pomoci Polska v Iráku a v Afghánistánu. 

Zatímco John McCain je dlouhodobě považován za příznivce principu raketové obrany, Obama podle amerického tisku vyslovil v minulosti pochyby o efektivnosti a nákladech nynější technologie, jež umožňuje sestřelení blížící se rakety.