Domek u Severního moře? Za 1 libru

Londýn - Ceny domů v některých částech Velké Británie výrazně klesají. Rekord zřejmě drží jedna Jane Asherová z hrabství Norfolk. Svůj třípokojový domek u Severního moře v Happisburghu koupila v roce 1987 za 20 tisíc liber. Teď s přítelem splatili hypotéku a chtěli si vzít půjčku 50 tisíc liber na podnikání. Z hrůzou ale zjistili, že jejich dům má podle odhadce cenu pouze jediné libry.

Důvodem je právě blízkost domku u moře, která by pro jiné lidi splněným snem. Severní moře si totiž prokousává cestu erodujícím pobřežím. Před dvaceti lety byl útes 400 metrů daleko, teď je to necelých 60.

„Hypotéku jsme zaplatili a teď máme dům, který stojí míň než bochník chleba. Nepůjčíme si na něj další peníze ani ho neprodáme,“ míní Jane Asherová. Ještě před dvěma lety přitom jejich sousedé prodali téměř stejný dům za skoro 90 tisíc liber.

Jane se zlobí na vládu a za to, že ji nechala bez pomoci, požaduje kompenzace. „Pro vzácné ptáky, kterým ničí hnízdiště klimatické změny, vládní peníze jsou. A co lidi? Nechají můj dům prostě spadnout do moře?“ rozčiluje se majitelka téměř bezcenného domku.

Podobně jako Jane jsou na tom v okolí stovky lidí. Na místo se už přijel podívat i ministr životního prostředí a slíbil lepší ochranu před erozí a povodněmi.

Vydáno pod