Byl Walesa agentem polské tajné policie?

Varšava - Polskem i nadále hýbe kniha o minulosti Lecha Walesy. Autoři Slawomir Cenckiewicz a Piotr Gontarczyk měli přístup k tajným dokumentům, které podle nich potvrzují, že Walesa 29. prosince 1970 spolupráci s polskou tajnou policií podepsal. Walesa, jako agent Bolek, měl podle autorů publikace spolupráci s tajnou policií ukončit po šesti letech v červnu 1976. Podle historika Piotra Gontarczyka nejsou žádné pochybnosti, že tajný spolupracovník Bolek získal finanční odměnu. Celkem dostal něco přes 13 tisíc zlotých a podle záznamů si peníze bral rád.

Lech Walesa obvinění odmítá. Tvrdí, že ho celá záležitost uráží. Historik Piotr Gontarczyk si stojí na svém: „Nejsou žádné pochyby. Archivní dokumenty ze 70. let, které jsme měli k dispozici, jednoznačně potvrzují, že Lech Walesa s tajnou policií spolupracoval,“ dodává Gontarczyk.

Jenže právě v dokumentaci je problém, soud totiž už dříve tyto dokumenty označil za padělek. Walesa dodává, že jej tehdejší komunistická moc chtěla zničit a všemožně zabránit tomu, aby obdržel Nobelovu cenu za mír, tudíž falšovala dokumenty.

„Ale hlavně nezapomínejme, že to dělaly profesionální tajné služby, které věděly, že mají zhotovit dokumenty tak, aby vypadaly věrohodně,“ prohlásil bývalý polský prezident.

Řada disidentů, kteří Walesu znají třicet let, slovům bývalého prezidenta nevěří, rozešli se s ním třeba už v 80. letech. Věděli, že se o něj zajímá státní bezpečnost a byli přesvědčeni, že s ní spolupracuje. Podobně o jeho činnosti pochybují i někteří bývalí zaměstnanci gdaňských loděnic.

Vydání knihy jen vyostřilo boj dvou táborů, kritiků a příznivců Walesy, spor mezi prezidentem Lechem Kaczyńským a premiérem Donaldem Tuskem se vyhrocuje. „I kdyby byly nějaké slabší chvilky v životopise Lecha Walesy, většina Poláků říká: 'Nechte ho na pokoji, byl hrdinou',“ brání Walesu Tusk.

Současný prezident Lech Kaczyński, který spolu s bratrem Jaroslavem rovněž působil v Solidaritě, před několika dny prohlásil, že Walesa byl agentem Bolkem.

Podezření nahrává také fakt, že Lech Walesa si v červnu 1992 vypůjčil svazky, které o něm polská státní bezpečnost vedla. Po čase je vrátil, jenže část jich chyběla. Walesa to nikdy nedokázal vysvětlit. Jeho tvrzení jsou protichůdná.

Jednou například poukázal na fakt, že mu tajná policie nainstalovala do ložnice kameru. Snažil se tím naznačit, jaké materiály z jeho složky zmizely, respektive jaké materiály odstranil. Jindy obviňuje ze zmizení dokumentace bratry Kaczyńské, své někdejší nejbližší spojence, s nimiž se později rozešel ve zlém a nevraživost trvá dodnes.

Svazek Lecha Walesy
Zdroj: ČT24