Ingrid Betancourtová před dolní komorou francouzského parlamentu

Paříž - Osvobozené rukojmí kolumbijských levicových povstalců a také bývalá kolumbijská prezidentská kandidátka Ingrid Betancourtová vystoupila ve francouzském Národním shromáždění. Teprve před týdnem se po šesti letech dostala ze zajetí levicových povstalců z hnutí FARC. I přesto vyzvala kolumbijského prezidenta, aby zmírnil radikální a nenávistné postoje vůči povstalcům. Vzhledem k velké popularitě Betancourtové se v současnosti mluví i o jejím možném uplatnění ve vysoké politice.

Prezidentské volby budou ale v Kolumbii až v roce 2010, takže spekulace o její kandidatuře na nejvyšší post v zemi jsou zatím předčasné. Betancourtovou, která momentálně pobývá ve Francii, čeká 20. července kolumbijský lid, jsou připraveny masové akce na vyjádření podpory zbylým rukojmím.

Podle pozorovatelů se ale Betancourtové Kolumbijci jen tak nedočkají. Pochodu na podporu asi 25 rukojmí, který se má konat 20. července, se totiž Ingrid nezúčastní. Pro Kolumbii je to velké zklamání. Jak ale podotkl komentátor ČT Zdeněk Velíšek, od Betancourtové je to velmi ohleduplné k její rodině, která s ní po celou dobu jejího věznění cítila. Nyní panují obavy, že Betancourtové hrozí v Kolumbii atentát.

Možným scénářem dalšího vývoje je podle Zdeňka Velíška to, že se Betancourtová vyprofiluje jako francouzská politička. Napovídalo by tomu i její vyjádření, že je připravena sloužit kolumbijskému lidu. Betancourtová se nicméně domnívá, že může Kolumbijcům sloužit i jinak než jako prezidentská kandidátka, a možná i z Francie.