Vondra: EU lze rozšiřovat i bez „Lisabonu“, stačí dostatek politické vůle

Praha - Evropská unie se podle vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) může dál rozšiřovat i bez lisabonské smlouvy a Češi prý budou tento názor v EU prosazovat. Smlouva z Nice, kterou se EU řídí nyní, podle něj přijímání dalších členů umožňuje. Vondra to řekl, když senátory seznamoval se závěry červnového summitu unie.

Představitelé zemí EU tehdy v Bruselu diskutovali i o tom, jak pokračovat poté, co Irové lisabonskou smlouvu odmítli v referendu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy míní, že bez toho, aby smlouva vstoupila v platnost, není možné unii dál rozšiřovat. „Není to pravda, není to pravda. Poukazujeme a budeme poukazovat na to, že další rozšiřování Evropské unie … není podmíněno přijetím této konkrétní smlouvy, ale pouze a jedině dostatkem politické vůle,“ komentoval dnes vyjádření francouzského prezidenta Vondra.

Čeká se na rozhodnutí ústavního soudu 

Evropští lídři se v červnu dohodli na tom, že ratifikace smlouvy pokračuje bez ohledu na výsledek irského referenda. EU očekává, že Irové krach referenda posoudí a v říjnu přijdou s nějakým stanoviskem, což by mělo naznačit další vývoj kolem smlouvy. Češi ale do závěrů schůzky prosadili poznámku, že v jejich případě je ratifikační proces pozastaven kvůli čekání na rozhodnutí českého ústavního soudu, zda smlouva je slučitelná s českým právním řádem.

Lisabonskou smlouvu, která měla nahradit neúspěšnou euroústavu a reformovat fungování EU, poslal ústavním soudcům k posouzení právě Senát. Horní komoře dominuje ODS a někteří zákonodárci této strany pro ni odmítají hlasovat, podle nich dokument mimo jiné prohlubuje demokratický deficit EU.

ODS s Lisabonem stále nesouhlasí 

Kritický postoj mnoha občanských demokratů potvrdila i dnešní senátní rozprava. „Já si prostě myslím, že ratifikace smlouvy skončila, ať se to komu líbí, nebo nelíbí,“ řekl předseda ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS). Pro smlouvu nehodlá hlasovat, ať už se k ní ústavní soud vyjádří jakkoli. Většinu života prožil za socialismu a už se prý do něj nechce vrátit. Také další senátor ODS Jiří Pospíšil uvedl, že ruku pro smlouvu nezvedne, i kdyby ústavní soud konstatoval, že je v souladu s českým ústavním pořádkem.

Osud lisabonské smlouvy bude zřejmě do určité míry svázán s česko-americkou dohodou o umístění amerického radaru USA v Česku. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek dnes v Rádiu Česko prohlásil, že pokud parlament neschválí dohodu o radaru, nedovede si představit, že by zákonodárci ODS podpořili lisabonskou smlouvu. Socialisté a další zastánci lisabonské smlouvy ale již dříve takové spojování obou dokumentů odmítli.

Česko se prý stává nedůvěryhodnou zemí 

ČSSD odpor občanských demokratů k „Lisabonu“ kritizuje. Upozorňuje na to, že to byl právě Topolánek, kdo jménem státu dokument podepsal. Podle předsedkyně senátorů ČSSD Aleny Gajdůškové se ČR stává nedůvěryhodnou. V Evropském parlamentu se podle ní hovoří o tom, že po dobu českého předsednictví bude třeba vytvořit jakýsi „bypass“, aby ho EU vůbec přežila.