Odposlouchávat cizince je legální, potvrdil Senát USA

Washington - Senát amerického Kongresu schválil kontroverzní zákon stanovující pravidla pro tajné odposlechy cizinců. Zákon přináší největší změny v zákonech o odposlouchávání za posledních 30 let. Novou právní normu, která už prošla Sněmovnou reprezentantů, schválili senátoři poměrem 60 ku 28. Ještě ho musí podepsat prezident Bush, pro kterého to bude zřejmě jeden z posledních velkých úspěchů v Kongresu.

Senát tak ukončil rok politických bojů mezi Kongresem a Bílým domem. Zákon ustoupil prezidentu Georgi Bushovi a zajistil imunitu telefonním společnostem, které se po teroristických útocích z 11. září 2001 na žádost vlády podílely na ilegálních odposleších bez soudního příkazu.

Telefonní společnosti tímto krokem získají ochranu před žalobami v hodnotě miliard dolarů. Jedná se asi o 40 žalob podaných na telekomunikační společnosti kvůli údajnému porušení soukromí. Zákon si proto vyžádal ostrou kritiku demokratů. „Tato vláda se nikdy nebude před soudem zpovídat za činy, které způsobila. Prezident, ať už je to kdokoliv, nemůže stát nad zákonem,“ řekl demokratický senátor Patrick Leahy.

Senátor Kitt Bond:

Zákon nahradí přechodná opatření, jejichž platnost vypršela v únoru. Oproti nynějšímu stavu posílí soudní a kongresový dohled nad odposlechem zahraničních cílů a zvýší ochranu soukromí Američanů, kteří budou v rámci tohoto úsilí také sledováni. „Zákon pomůže našim tajným službám zjistit, s kým teroristé mluví, co říkají a co plánují. Svobody Američanů přitom bude respektovat,“ řekl v Senátu americký prezident George Bush. Podle kritiků ale ochrana není dostačující.

Tajné služby budou odposlouchávat bez soudního příkazu

Zákon přináší americkým tajným službám možnost odposlouchávat bez soudního příkazu zahraniční cíle, pokud jsou mimo americké území. Kritici ale upozorňují, že zákon také umožňuje sledovat bez soudního příkazu telefonní hovory a elektronickou poštu Američanů, kteří s cizinci komunikují. Kabinet podezření mírní. „Vláda opravdu bude moci kontrolovat komunikaci Spojených států se zbytkem světa. Ale pokud nemáte v telefonu číslo na al-Káidu, odposlechu se bát nemusíte,“ předeslal republikánský senátor Kitt Bond.

Zákon chtějí u Nejvyššího soudu napadnout nevládní organizace, upozorňují na velký zásah do soukromí. Šance, že by uspěly, jsou ale minimální.