Sarkozy: Řešení irského NE Lisabonské smlouvě bude v říjnu nebo v prosinci

Štrasburk - Aby se Evropská unie mohla rozšiřovat, potřebuje reformu institucí. Bez Lisabonské smlouvy to lze těžko, ale EU nesmí zůstat bez akceschopnosti, prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ve svém prvním projevu před Evropským parlamentem od chvíle, kdy se Francie ujala předsednictví EU, dnes Nicolas Sarkozy zdůraznil, že se nechystá dvourychlostní Evropa ani znovuvyjednávání Lisabonské smlouvy. Dále doplnil, že řešení irského NE bude v říjnu nebo v prosinci.

Ještě tento měsíc pojede Sarkozy do Irska a bude se s tamními politiky snažit hledat řešení. Prezident doufá, že k němu dojdou už v říjnu nebo v prosinci. Lisabonská smlouva zůstává pro Sarkozyho „výrazem kompromisu, který si přejí všechny strany“, takže se žádné další jednání ohledně jejího znění nechystá.

„Jsem pro rozšíření na Balkán, ale ty země, které jsou nejvíce pro rozšíření, nemohou říkat, že nechtějí Lisabon,“ prohlásil Sarkozy při představování priorit francouzského předsednictví unii, které začalo 1. července.

Podle Sarkozyho by bylo moudřejší EU na přijímáním dalších států nejprve připravit, proto unie potřebuje reformu stávajících institucí. V přístupových jednáních s Chorvatskem se bude i nadále pokračovat.

Sarkozy také uvedl, že volby do Evropského parlamentu v červnu 2009 se budou konat buď podle Lisabonské smlouvy, nebo podle smlouvy z Nice.

Nicolas Sarkozy:

„Žádná nová konference ohledně evropských institucí nebude.“

Vedle hledání řešení institucionální krize bude Francie během svého předsednictví usilovat o to, aby byl přijat energeticko-klimatický balíček, chce reagovat na vysoké ceny potravin a pohonných hmot a řešit problematiku migrace. "Jsme
poslední generace, která může zabránit katastrofě," varoval Sarkozy.

„Sarkozy vlastně neřekl nic překvapivého. Byl to vlastně výčet už známých priorit. Samozřejmě se ale snažil získat podporu europoslanců,“ říká Eva Hrnčířová.

Mezi země, které ještě Lisabonskou smlouvu neschválily, patří i Česko. Proces ratifikace se tu zastavil kvůli čekání na verdikt ústavního soudu ohledně slučitelnosti Lisabonské smlouvy s českými zákony. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry se ale EU může rozšiřovat i bez Lisabonské smlouvy a Česká republika to prý bude prosazovat. 

S problémy, které se Francii nepodaří vyřešit, se bude muset příští rok v
lednu snažit vypořádat Česká republika.

Vydáno pod