Austrálii hrozí podle klimatologů extrémní teplo a sucho

Sydney – Extrémní vedra a dlouhá období sucha hrozí Austrálii. Podle vědecké studie, kterou si objednala místní vláda, budou v blízké budoucnosti dosud zřídka se vyskytující horka běžným jevem.

Extrémně vysoké teploty, které se zatím objevovaly zhruba jednou za dvacet let, se po roce 2030 mohou v Austrálii opakovat každý rok. Také období sucha mají být podle klimatologů častější. Nebývalá sucha ale sužují obyvatele nejmenšího kontinentu již dnes. Z posledních osmi let totiž byla jenom dvě alespoň srážkově průměrná.

Australané pociťují zvyšování teplot již nyní. Dlouhodobě se snižují výnosy ze zemědělství, a zdražují tak potraviny. Po vydání vědecké zprávy se staly klimatické změny jedním z nejdůležitějších témat australské politiky. Situace zajímá i běžné občany, kteří většinou nevěnují politice příliš pozornosti. Podle klimatologů je potřeba rychle provést zásadní změny, které se například dotknou australských tepelných elektráren.

Dnes je vyschlá zhruba desetina kontinentu, v blízké budoucnosti má ale vyschnout dvojnásobek nynější plochy. Nejohroženější je podle vědců východ a jihovýchod kontinentu.