Klíčové rozhovory o severokorejském jaderném programu odstartovaly v Pekingu

Peking - Dnes odstartovalo další kolo šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Nejvyšší diplomatičtí představitelé se sešli, aby udělali další krok na dlouhé cestě vedoucí k zamezení nukleárním ambicím Severní Koreje. Rozhovory, které vedou delegáti ze Severní a Jižní Koreje, USA, Japonska, Ruska a Číny, by měly trvat tři dny. Zásadnější diskuze se očekávají v pátek.

Zástupce USA Christopher Hill dopředu avizoval, že rozhovory budou směřovat k přijetí praktických kroků, jak ověřovat a kontrolovat seznam jaderných aktivit, které Severní Korea odevzdala minulý měsíc Číně. Pozorovatelé označují poslední vývoj za klíčový.

Jednání byla obnovena po devíti měsících poté, co KLDR v červnu se značným zpožděním předala Číně deklaraci o svém jaderném programu. To byl jeden z počátečních kroků, k nimž se Severní Korea zavázala. Původně měla seznam svých jaderných aktivit předat v prosinci.

Čínský vyjednavač:

„Jednání rostou jako strom, jehož kořeny jsou stále hlubší a větve stále silnější a už začíná nést ovoce.“

Jednání obou stran následně na dlouhou dobu uvízla na mrtvém bodě a jejich oživení přinesla až cesta Christophera Hilla do Pekingu na počátku června. Všestranné spokojenosti nicméně stále stojí v cestě mnoho překážek. Mezi vyjednavači prý panuje optimismus.

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák se domnívá, že s tím, jak se jednání daří, porostou požadavky Severní Koreje. Už teď chce místo 50 tisíc tun mazutu, neboli těžké nafty, dvojnásobek s tím, že je to pouze „záloha“ na dodávky ve výši jednoho milionu.

Vydáno pod