Londýňané mohou navštívit první ekologický noční klub

Vynalézavost provozovatelů jistého zábavního podniku v britské metropoli je důkazem, jak citlivě lidé přistupují k ekologickým problémům a začínají je zapojovat do zábavně-komerčního průmyslu. Podnik Surya v severolondýnské čtvrti Irlington spojuje příjemné s užitečným a nabízí unikátní parket, který vyrábí elektřinu při dotyku chodidel a tanečních pohybech návštěvníků. Mimo energetické úspornosti a šetření drahocennou energií nabízí podnik i další lákadlo pro svědomité návštěvníky. Cyklisté a vyznavači pěší chůze mají do "ekologického" podniku vstup zdarma.

Nápad založit noční klub s úsporným provozem se zrodil v hlavě pětatřicetiletého stavebního podnikatele Andrewa Charalambouse. Citlivé téma úspory životního prostředí a energetických zdrojů se promítá i v pseudonymu kreativního Brita. Jeho přezdívka zní „Dr. Earth“ - Doktor Země. Svůj projekt promyslel do nejmenších detailů a nezdráhal se využít moderních technických metod. Mimo energeticky výhodného parketu využívá podnik vlastní větrné turbíny i systému solární energie. Majitel dokonce plánuje nabízet přebytečnou energii spotřebitelům v blízkém okolí.

Ekologických úprav se nevyhnuly ani toaletní zařízení londýnského klubu. Návštěvník si může ulevit do moderně zařízených pisoárů se vzdušným čištěním a nízkou spotřebou vody. Samozřejmostí personálu bude recyklace skla, kovů, plastů i papíru, jež budou v podniku spotřebovány. Všichni návštěvníci budou muset podepsat prohlášení o spolupráci na omezení klimatických změn. Majitel neváhal do smělého projektu investovat bezmála milion liber (30 milionů korun). „Dokud nepřestaneme lidem kázat a nebudeme vyznávat filozofii srozumitelnou všem, nikdy se nám nepodaří vyvolat revoluci bojující proti klimatickým změnám,“ uvedl Charalambous.

Londýnský klub je podle všeho prvním energeticky soběstačným podnikem na světě. Zdrojem maximálního pokrytí energie při tančení je tzv. „piezoelektřina“, vznikající při deformaci krystalů zalitých v parketu. „Odhadujeme, že bude-li na něm hodně hostů živě tančit, mohl by zajistit 60 procent spotřeby elektrické energie klubu,“ dodal autor osvětové myšlenky.

Vydáno pod