Izrael dnes představil nové špionážní letadlo

Jeruzalém - Izraelská armáda dnes představila své nejnovější špionážní letadlo, které je upraveným obchodního Gulfstream G550. Podle zástupce izraelského leteckého průmyslu je časová shoda prezentace letounu s íránskými raketovými testy náhodná, nejmenovaní činitelé izraelské obrany však tvrdí, že jde právě o odpověď na současné íránské manévry.

Podle agentury AP je nový letoun spojením špičkové výzvědné technologie a elektronických bojových systémů, které jsou dílem izraelského leteckého průmyslu a které byly instalovány do amerického letadla Gulfstream G550. Tyto stroje provádějí špionážní průzkumy a poskytují komunikační služby bojovým letounům. Podle agentury Reuters by mohly sehrát zásadní roli při řízení eventuálního izraelského útoku na jaderná zařízení v Íránu.

Gulfstream G550 má dolet 12 500 kilometrů, což mu umožňuje hodiny setrvat nad Íránem a kdekoliv v regionu. Podle mluvčího izraelského leteckého průmyslu (IAI) Assafa Dargana letoun může být vyslán do jakéhokoliv místa, jež bude letectvo požadovat. Jiné podrobnosti však neuvedl s poukazem na bezpečnostní hledisko.