Sarkozyho Unie pro Středomoří vznikne asi v neděli

Paříž - V neděli by měla v Paříži vzniknout Unie pro Středomoří. Státníci z EU a většiny středomořských států budou mít na projednání a schválení projektu něco víc než tři hodiny. Podnět k jejímu vzniku vyšel od francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten byl nucen ze svých původních představ hodně slevit. Momentálně není jisté, zda nová iniciativa přinese lepší výsledky než třináct let starý takzvaný barcelonský proces, který měl dynamizovat vztahy mezi Evropskou unií a jejími sousedy na jižním břehu Středozemního moře.

Původní plán počítal s vytvořením „Středomořské unie“ sdružující pouze středomořské státy. Hlavními tématy měla být imigrace, ekologie, společný rozvoj, spolupráce v boji proti korupci, organizovanému zločinu a terorismu. V této struktuře by měla Francie vzhledem ke svému hospodářskému i jinému potenciálu přirozeně největší váhu.  

Projekt ihned narazil na nesouhlas Německa, kterému jednak vadilo, že v Evropské unii vzniká silná struktura a ono není jejím členem, jednak poukazovalo na nutnost unii netříštit. Němci proto požadovali, aby byla EU do projektu zapojena celá.

Další německá výhrada byla, že vzhledem k schengenskému prostoru imigraci neřeší jen státy na středomořském pobřeží, ale celá EU.

Francouzi sice poukazovali na to, že Německo je samo členem podobné skupiny, a sice Rady baltských států. Ta sdružuje 11 zemí včetně Ruska. Němci ale Francouzům obratem nabídli členství v Radě a na jejich odmítavém postoji ke Středomořské unii se nic nezměnilo.

Sarkozy proto ustoupil a projekt nazval „Unie pro Středomoří“. Poté se ozvali i Španělé, kteří by neradi viděli, že je barcelonský proces úplně opuštěn. Poslední verze oficiálního názvu projektu proto je „Barcelonský proces: Unie pro Středomoří“.

Základní kámen k ní v neděli položí představitelé více než čtyřiceti států: 27 členů EU a skoro všech zemí jižního a východního Středomoří včetně Izraele. Zastoupena bude také palestinská samospráva. Přijede i syrský prezident Bašár Asad, který se bude snažit prolomit mezinárodní izolaci. Nepřijede jen kontroverzní libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Vydáno pod