Hamas poprvé zasáhl proti radikálům porušujícícm příměří

Jeruzalém - Palestinské hnutí Hamas poprvé zasáhlo proti radikálům, kteří ostřelují izraelské území raketami z pásma Gazy. Podle agentury Reuters zatkly bezpečnostní složky Hamasu tři Palestince z Brigád mučedníků od Al-Aksá. Ti odpálili na jih Izraele dvě rakety. Hamas se tak snaží vynutit dodržování podmínek příměří s Izraelem, které platí od 19. června.

Brigády mučedníků od Al-Aksá jsou ozbrojenou složkou Fatahu, jehož šéfem je předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Rakety na Izrael dnes Brigády odpálili jako odvetu za smrt jednoho svého neozbrojeného člena zabitého izraelskými vojáky. Mluvčí Brigád vyzval Hamas k okamžitému propuštění zadržovaných bojovníků. Hamas prohlásil, že trvá na dodržování příměří všemi stranami, nicméně už předtím se zavázal, že proti ozbrojencům porušujícím klid zbraní nepoužije násilí.

Příměří dohodl po mnohaměsíčním diplomatickém úsilí Egypt. Izraelská armáda zpřísnila podmínky, za nichž smějí její vojáci sloužící na hranici pásma použít zbraně. Je to výhradně v případě, kdy jim půjde o život nebo kdy budou svědkem příprav palestinského útoku.

Hamas si podle analytiků příměřím získává body před případnými předčasnými volbami, které by po vytvoření vlády národní jednoty následovaly. Zvítězil ve volbách v roce 2006, ale kvůli západnímu bojkotu musel později přistoupit na vládnutí spolu s Fatahem. Jejich koalice se ale rozbila po loňských bojích, které v pásmu Gazy vyhrál Hamas a od té doby tomuto území vládne sám.

Vydáno pod