Nizozemka přivezla do Evropy smrtelný vir marburg, „souseda“ eboly

Haag - Poprvé od šedesátých let byl do Evropy zavlečen vysoce nebezpečný virus marburg. Během dovolené se jím v Ugandě nakazila asi čtyřicetiletá Nizozemka, která nyní podstupuje léčbu na univerzitní klinice v Leidenu. Nizozemské úřady ujišťují, že nebezpečí šíření tohoto viru, který způsobuje krvácivou horečku, je minimální. Zhruba stovku turistů, u kterých se předpokládá možný kontakt s nakaženou, lékaři sledují.

Podle lékařů leidenské kliniky je žena těžce nemocná, ale její stav je stabilizovaný. Nebezpečný vir, který se podobá viru eboly a zhruba v 90 procentech své nositele zabíjí, v těle pacientky prokázaly testy provedené hamburským Ústavem tropického lékařství Bernharda Nochta. Lék proti němu zatím neexistuje.

Nizozemské úřady uvedly, že nakažená v Ugandě navštívila jeskyni, v níž žilo mnoho netopýrů. Možná tam se infikovala. Již loni byl totiž zjištěn výskyt tohoto viru u netopýrů žijících v ugandských jeskyních.

Pacientka podle Stephana Günthera, vedoucího virologie hamburského ústavu, ještě při zpátečním letu z Afriky nemocná nebyla. Nejsou prý ani žádné důkazy, že by nemoc byla před vypuknutím přenositelná. Podle lékařů se přenáší kontaktem s tělními tekutinami nakaženého.

Žena byla 5. července přijata do nemocnice v Helmondu. O dva dny později se její stav rapidně zhoršil. Proto byla převezena na univerzitní kliniku do Leidenu, kde zůstává v karanténě.

Virus marburg způsobuje krvácivou hemoragickou horečku. Virus samotný i onemocnění, které způsobuje, je obdobné viru ebola. Oba viry patří do rodiny filovirů a předpokládá se, že se začaly šířit z Ugandy a východu Konga. Mezi rezervoáry viru patří obecně kaloni, příbuzní netopýrů.

Původ viru marburg je ve virologii dnes již legendou. Své jméno nese po německém městě, kde byl v roce 1967 objeven. Tehdy se jím nakazilo přes 30 pracovníků laboratoře od opic dovezených na pokusy z Ugandy. Virus zjištěný u nizozemské pacientky se podle Günthera genetickou stavbou velmi podobá tomu, který před 41 lety izolovali vědci v Marburgu.